JOURNAL
RESUSCITATIO
BALCANICA
Resuscitacioni savet Srbije
ISSN (Štampano izdanje) 2466-2623
ISSN (Online) 2620-021X

Početna
O nama


Prijavite Vaš rad
Arhiva
Svi članci
Autori JRB


Recezenti
Pišite RS Srbije
Uređivačka politika
Upravljanje kvalitetom časopisa
Bibliometrijski učinak


Resuscitacioni savet Srbije
www.serrc.rs


Godina IV, Broj 11, Decembar

Zimsko izdanje Časopisa Journal Resuscitatio Balcanica kompletira tri godine izlaženja časopisa.

Tokom ove tri godine časopis je utemeljio do sada u Srbiji potpuno nepoznate podatke, epidemiologiju srčanog zastoja izvan bolnickih ustanova.

Danas, radovi iz Journal Resuscitatio balcanica saopštavaju osnovne epidemioloske podatke o ovoj oblasti, uz jasno ograničenje da se oni odnose na sredine koje su dobrovoljno prikupljale podatke te je sam uzorak koji je praćenje epidemiologije srčanog zastoja obuhvatio jeste nedovoljno reprezentativan da bi mogli reći da smo prikupili i objavili podatke koji daju sliku o Srbiji i epidemiologiji izvanbolničkog srčanog zastoja u Srbiji kao celini. Naime, podatke su prikupljani u sredinama koje imaju pozitivan odnos prema Preporukama, prema dostignućima u Resuscitacionoj medicini i koje nemaju teskoća pri saopštavanju soptvenih rezultata, te su to podaci koji nam daju „bolju“ sliku o Srbiji u ovoj oblasti medicine.

Za utehu nam služi činjenica da ni mnogo bogatije zemlje ili razvijenije nemaju sliku o ovoj pojavi za celu zemlju već najčešće pojedine regione ili gradove. Časopis se tokom tri godine bavio, maneken studijama i implementacijom Preporuka u Srbiji.

Redakcija časopisa prati citiranost radova i sa zadovoljstvom možemo reći da je časopis postao referentna osnova za sve one koji se Resuscitacionom medicinom i temama iz iste bave i objavljuju u drugim časopisima svoje radove.
Tokom 2019. godine pažnja će biti preusmerena ka pokušaju zaiteresovanja stranih autora za objavljivanje u časopisu što bi trebalo rezultirati i pojačanim uticajem časopisa u međunarodnim okvirima te intenziviranju saradnje sa sličnim grupacijama lekara u drugim zemljama sa ciljem povećanja broja razmenjenih informacija.
Uvodnik


Bilo kakav pokušaj Resuscitacije od strane svedoka je bolji nego nikakav pokušaj Resuscitacija – urbani mit, zabluda ili dokazana istina?
Zlatko Fišer, Violetta Raffay, Mihaela Budimski, Nela Đorđević Vujović, Ivana Obradović5
-Pročitaj ili preuzmi PDF dokument


Primena ultrazvuka u urgentnoj medicini i Resuscitaciji
Mihaela Budimski
-Pročitaj ili preuzmi PDF dokument


ROSC kod non VT/VF srčanog zastoja – EuReCa_Srbija 2014-2017
Nela Đorđević Vujović, Ivana Obradović, Zoran Fišer
-Pročitaj ili preuzmi PDF dokument


Časopis - PDF dokument
Preuzmi kompletan dokument
-Pročitaj ili preuzmi PDF dokumentArhiva
ISSN (Štampano izdanje) 2466-2623
ISSN (Online) 2620-021X


Resuscitacioni savet Srbije – za časopis
Poštanski pregradak 19
21 113 Novi Sad
Srbija
TELEFON: 062 8030640
E-MAIL: sekretarijat@resuscitatio.org.rs